Tomor Alizoti VS Blendi Klosi – Beteja 75 -vjeçare vazhdon !

Nga Nebil Çika
Zgjedhjet edhe 30 vjet mbas rënies “de jure “ të diktaturës dëshmojnë se palët (komunistet dhe antikomunistët ) ne Shqipëri janë balle për ballë edhe pas 75 vjetësh jo vetëm me te njëjtën filozofi e psikologji por edhe me emra e mbiemra .Kjo shprehet me se miri ne Berat ku drejtuesit politik respektiv te Qarkut janë Tomor Alizoti PD dhe Blendi Klosi PS.
Ne te parin gjyq masiv komunist ne vitin 1945 i ashtuquajturi “Gjyqi Special” 2 paraardhës , familjare të Tomorr Alizotit , Setrrgjyshi i tij Fejzi Alizoti ish deputet dhe ministër dhe gjyshi i tij nga nena Hilmi Leka ,gazetar i njohur u dënuan me vdekje nga trupoi gjykues qe kishte anëtar të tij Bilbil Kolsi, familjar i Blendi Kolosit , ndërkohë që pjesëtar i këtij trupi gjykues ishte erdhe Beqir Balluku ,mbesa e të cilit Ministria aktuale Belinda Ballku kandidon për PS ne Tiranë.
Me shume gjasa ata do të jenë të tre pjese e Kuvendit i cili ka edhe raste te tjera te ngjishmë te përplasjes sonë historike, ku bij e nipa te kriminelëve komunistë janë balle për balle ne këto zgjedhje me bijtë nipat apo mbesat e martireve antikomuniste ,
“Gjyqi special” 1945
Trupi gjykues : kryetar gjeneral lejtnant Koçi Xoxe (teneqexhi me 5 klasë shkollë), dhe anëtarë: kol. Hysni Kapo, nënkol. Beqir Balluku, kap. i Parë Hajdar Aranitasi, partizan Gaqo Boboshtica, dr. Medar Shtylla; Faik Shehu, anëtar i Këshillit Nacionalçlirimtar; Halim Budo, gjykatës, sekretar i përgjithshëm i ministrisë së Drejtësisë; Gaqo Floqi, gjykatës. Prokuror i Gjyqit ishte Bedri Spahiu, gjeneralmajor.Bilbil Klosi, major Gjon Banushi dhe major Haki Toska
Vendimi i gjykatës
Me vdekje
Aqif Përmeti (politikan, ish-ministër)
Bahri Omari (ballist, ish-ministër)
Beqir Valteri (deputet, antizogist)
Daut Çarçani (prefekt)
Dik Cami (zogist, ushtarak)
Fejzi Alizoti (nënshkrues i Shpalljes së Pavarësisë, disa herë ministër)
Gustav Mirdash (ish-ushtarak austriak, oficer i lartë i ushtrisë shqiptare)
Hilmi Leka (politikan, ish-ministër)
Ismail Golemi (ushtarak, ballist)
Javer Hurshiti (nëpunës, ish-ministër)
Kolë Tromara (ballist, ish-ministër)
Kostandin Kote (ushtarak, ish-ministër)
Reshit Merlika (deputet, fis i Mustafa Merlika Krujës)
Shyqyri Borshi (ushtarak)
Tahsim Bishqemi (ushtarak)
Terenc Toçi (patriot romantik arbëresh, jurist, politikan)
Zef Kadarja (nëpunës karriere, drejtor i Zyrës Sekrete, drejtor i përgjithshëm i Policisë)
Me burgim
Abdurrahman Telqiu
Abedin Xhiku (ushtarak)
Akile Tasi (nëpunës, ish-ministër)
Anton Kosmaçi (nëpunës, ish-ministër)
Bajram Pustina (ushtarak)
Bilal Nivica (ushtarak)
Dedë Jakova (qark-komandant i Tiranës)
Emin Toro (ish-ministër)
Et’hem Cara (ekonomist, ish-ministër)
Fiqri Llagami (gazetar, përkthyes i “Mein Kampf”)
Gjergj Bubani (gazetar)
Ibrahim Biçakçiu (sipërmarrës, ish-kryeministër)
Ihsan Libohova (nëpunës)
Ismet Kryeziu (nëpunës, ish-ministër)
Jakov Milaj (veteriner, ish-ministër)
Koço Tasi (ish-ministër)
Kostaq Kotta (ish-kryetar i Kuvendit, ish-kryeministër)
Lazër Radi (jurist, gazetar)
Luigj Filaj (pianist, përkthyes)
Mahmut Golemi (kryetar i xhandarmërisë)
Manush Peshkëpia (ballist, ithtar i Mit’hat Frashërit)
Mihal Sherko (arsimtar, ish-ministër)
Mihal Zallari (ish-kryetar i Kuvendit)
Ndoc Naraçi (ish-ministër)
Nedin Kokona (avokat)
Qemal Vrioni (politikan, ish-ministër)
Rifat Begolli (ish-ministër)
Rifat Tartari
Rrok Gera (diplomat, ish-ministër)
Rrok Kolaj (ish-ministër)
Sami Koka (prefekt)
Sami Visoka
Shuk Gurakuqi (financier, ish-ministër)
Sokrat Dodbiba (nëpunës, ish-ministër)
Sylejman Vuçitërna (ushtarak)
Tefik Mborja (diplomat, ish-ministër)
Vangjel Goxhomani (anëtar i Këshillit të Shtetit)
Xhavit Leskoviku
Xhevat Kortsha (arsimtar, ish-ministër)
Zef Benusi (ish-ministër)
Zef Shiroka (ish-ministër)
Zenel Prodani (nëpunës karriere)
Zija Bejleri (ballist)