SHBA sërish kërcënon me tërheqjen e trupave nga Gjermania

Ambasadori amerikan në Gjermani, Richard Grenell, foli për investimin e ulët të Berlinit në mbrojtje, duke thënë se kjo është fyese, si dhe përsëriti kërcënimin e tërheqjes së trupave amerikane nga ky vend, raporton RFE.
“Aktualisht është në të vërtetë fyese që taksapaguesit amerikanë akoma duhet të paguajnë më shumë se 50,000 amerikanë në Gjermani”, tha Grenell për agjencinë DPA.
Presidenti amerikan, Donald Trump, është shprehur se trupat amerikane mund të zhvendoseshin nga Gjermania në Poloni.
“Polonia po përmbush angazhimin e saj ndaj NATO-s për të investuar dy përqind të bruto-prodhimit të brendshëm në mbrojtje. Gjermania nuk po e bën këtë. Ne do të mirëprisnim ardhjen e forcave amerikane nga Gjermania në Poloni”, shkroi në Twitter, ambasadorja amerikane në Poloni, Georgette Mosbacher.
Megjithë rritjen e konsiderueshme të shpenzimeve për mbrojtje, Gjermania është ende nën nivelin e vendosur nga NATO-ja.
Në Gjermani janë 35.000 trupa amerikane, si dhe 17.000 amerikanë dhe 12.000 civilë gjermanë të punësuar nga Ushtria e SHBA-së.
Dhjetëra mijëra vende pune në Gjermani varen nga ushtria amerikane.
Washingtoni është zemëruar me refuzimin e Berlinit për të marrë pjesë në misionin ndërkombëtar ushtarak, në Ngushticën e Hormuzit.
SHBA-ja synon që përmes këtij misioni, të mbrojë transportuesit e naftës që kalojnë në këtë rajon nga agresioni iranian.