Manipuluan zgjedhjet, Biden shpall “non-grata” presidentin dhe gjithë qeverinë e Nikaragua 

Presidenti Joe Biden ndaloi të martën anëtarët e qeverisë së Nikaraguas të hyjnë në Shtetet e Bashkuara pasi ai lëshoi një deklaratë të gjerë në përgjigje të zgjedhjeve që Uashingtoni i ka denoncuar si të manipuluara në favor të presidentit të Nikaraguas Daniel Ortega.

Ndalimi i udhëtimit i Biden u zbatua për të gjithë “zyrtarët e zgjedhur” të Nikaraguas, me sa duket duke përfshirë Ortegën dhe gruan e tij, zëvendëspresidentin Rosario Murillo, përveç anëtarëve të forcave të sigurisë, gjyqtarëve, kryetarëve të bashkive dhe të tjerëve që shihen si minues të demokracisë në kombin e Amerikës Qendrore.

“Aktet represive dhe abuzive të qeverisë Ortega dhe atyre që e mbështesin atë detyrojnë Shtetet e Bashkuara të veprojnë”, tha Biden në dekret.

Urdhri i Biden erdhi vetëm një ditë pasi Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Kanadaja vendosën sanksione në listat e zyrtarëve të Nikaraguas në një përgjigje të bashkërenduar ndaj zgjedhjeve të 7 nëntorit që shumë vende i kanë quajtur të rreme.

Ata morën masa pas rizgjedhjes së Ortega-s për një mandat të katërt radhazi, pasi burgosën rivalët politikë dhe goditën mediat kritike.

Ortega, një ish-udhëheqës guerril marksist, i ka tallur kritikët e tij amerikanë si “imperialistë Yankee” dhe i ka akuzuar ata për përpjekje për të minuar procesin zgjedhor të Nikaraguas. Kuba, Venezuela dhe Rusia i kanë ofruar Ortegës mbështetjen e tyre.