Kosovë- Mbi 300 mijë euro nga diaspora për të luftuar pandeminë

 

Mërgimtarët me prejardhje nga Kosova, që jetojnë dhe punojnë jashtë vendit i janë përgjigjur thirrjes së kryeministrit në detyrë që ta ndihmojnë Kosovën financiarisht në kohën kur vendi po përballet me pandeminë e koronavirusit.

Zëdhënësi i Qeverisë në detyrë të Kosovës, Përparim Kryeziu në një postim në rrjetin social Facebook ka bërë të ditur se vlera monetare nga diaspora ka kaluar mbi 300 mijë euro.

“Diaspora po vazhdon t’i përgjigjet thirrjes për mbështetje financiare. Deri më tani, ndihma e tyre ka kaluar vlerën monetare prej 300.000 euro. Diasporës i garantojmë transparencë dhe llogaridhënie në shfrytëzimin e mjeteve të dhuruara, dhe u jemi falënderues gjithmonë dhe gjithnjë”, ka shkruar Kryeziu.

Numri i qytetarëve të Kosovës që jetojnë jashtë vendit, sipas të dhënave të Agjencisë së Statistikave të Kosovës, deri në fund të vitit 2018, vlerësohet të jetë mbi 850 mijë banorë.

Ekonomia e Kosovës vazhdon të ketë një varshmëri të madhe nga remitencat apo dërgesat e qytetarëve të Kosovës që jetojnë dhe punojnë në vende të ndryshme të botës.

Në vitin 2019, vlera e remitencave ishte mbi 800 milionë euro.

Këto mjete përgjatë viteve kanë pasur një rol të rëndësishëm në ekonominë e Kosovës, duke nxitur rritjen ekonomike dhe duke siguruar të ardhura shtesë për familjet me të ardhura më të vogla.