Browsing Category

DOSSIER

Revolucioni i Nolit dhe Triumfi i Legalitetit

Nga Ekrem Spahiu* 95 vjetori, 24 dhjetor 1924-2019 Legjitimiteti - e drejta për të qeverisur në emër të shumicës e cila njeh, pranon dhe mbështet autoritetin e qeverisësit, është guri i themelit për një shtet të qëndrueshëm. Vetëm mbi…

Kamy është vrarë nga KGB-ja!?

Gjashtëdhjetë vjet pasi laureati francez i çmimit Nobel për Letërsi vdiq në një aksident automobilistik në moshën 46-vjeçare, një libër i ri pretendon se ai u vra nga spiunët e KGB-së në shenjë hakmarrjeje për retorikën e tij…

Pse komunistët nuk e duan 28 Nëntorin ?!

Nga Mërgim Korça Cila data e çlirimit të Shqipërisë : 28 apo 29 Nëntori ? Cilën datë duhet të festojmë si 75 vjetor të Çlirimit ? Shumë është folur, shkruar si edhe përfolur që nga data 28 Nëntor i vitit 1944 se cila ishte…

Prapaskenat e një çmimi

Vitin e kaluar Akademia e Suedisë nuk e ka dhënë çmimin e saj për letërsinë si pasojë e disa skandaleve me sfond seksual. Por kriteret e dhënies së mirënjohjes më prestigjioze klulturore të botës janë prej më shumë se një shekulli aspak të…

Kundër meritokracisë

Ideja e një shoqërie që vlerëson talentin dhe punën nuk ka bërë të zhduken pabarazitë. Përkundrazi, ka krijuar elita të reja të privilegjuarish. Një artikull i filozofit Kwame Anthony Appiah Michael Young ishte një fëmijë jo i dashur. I…