Browsing Category

DOSSIER

Europë, ku po shkon?

Pasi largësia midis dy brigjeve të Atlantikut – të paktën gjatë presidencës Trump – është e destinuar që të rritet, për Europën bëhet vendimtare të vendosë se cila rrugë është më komode të ndiqet lidhur me të ardhmen e saj…

Masakra komuniste në Konispol 

Nga Guri Tatari Kujtese (Never more) Konispoli me 7-të fshatrat e tije , që kishin ngelur brenda territorit shqiptar nga kufijte e 1913 si pjese perberse e treves se Camerise (Thesprotise),u godite shume ashper nga Diktatura…

Danilo Kish: Këshilla një shkrimtari të ri

- Kultivo dyshimin ndaj ideologjive dhe parimeve dominuese. - Qëndro larg nga parimet. - Ki mendjen të mos e ndotësh gjuhën tënde me atë të ideologjive. - Binde veten se je më i fortë sesa gjeneralët, por mos u mat me ta. -…

Në rrënjët e zemërimit

Pa një program koherent dhe një zë të përbashkët, jelekverdhët nuk përfaqësojnë një alternativë të vërtetë politike. Ama disa prej problemeve që ngrenë meritojnë përgjigje. Francezët janë mësuar me lëvizjet e mëdha që shfaqen papritmas…

Muri lakuriq

Barriera që duhet të ndajë Shtetet e Bashkuara nga Meksika nuk është një shpikje e Donald Trump. Ka një listë të gjatë presidentësh, nga Nixon deri tek Obama, që ka vendosur t’i ndajë fizikisht të dyja vendet, duke ia bërë jetën të vështirë…

Spiuni i ardhur nga Lindja

Asnjë agjent sekret i Gjermanisë Lindore, deri në atë moment, nuk kishte arritur të afrohej aq shumë me dhomat e pushtetit të Gjermanisë perëndimore. Protagonist i kësaj ndërmarrjeje qe Günter Karl Heinz Guillaume. Ja sesi ia arriti. Në…

“68-a e rinisë franceze”

Një intervistë me Jean-François Revel Barrikadat e borgjezisë «Studentët ishin me xhaketë e kollare dhe flisnin një frëngjishte të kulluar», thotë filozofi i famshëm: «Me qeverinë dhe policinë qenë protagonistët e një loje më palë». «Qe…

MEK: Fanatikët oportunistë

Kanë luftuar për revolucionin në Iran, janë konsideruar terroristë dhe janë financuar nga Saddam Hussein. Sot Muxhahedinët e Popullit Iranan janë një sekt, të cilin qeveria amerikane e përdor në strategjinë e saj kundër Teheranit.…