Browsing Category

DOSSIER

RINDERTIM I SARAJEVE TE GJON MARKA GJONIT!

Nga Bianca M. Gjomarkaj Koha per rindertimin e Sarajeve te Oroshit ka ardhur! Qysh nga momenti i djegies se Sarajeve, ne shtator te vitit 1944 e deri sot ka kaluar nje heshtje e trishte. Rindertimi i Sarajeve te Gjon Marka Gjonit eshte…

POETI GJERGJ FISHTA, ME TË VËRTETË ATË…

POETI GJERGJ FISHTA, ME TË VËRTETË ATË… - Emocion për praninë e tij të mistershme – Nga Visar Zhiti Kur themi Atë Gjergj Fishta, janë bashkë e të pandara emri i Poetit me fjalën parake, të lashtë sa vetë shqipja, “Atë”/ baba, që…

Monumentalizimi i Mbretit Zog

*Nga Ekrem Spahiu Me rastin e 96 vjetorit të “Triumfit të Legalitetit” Tetë vjet më parë, më 24 dhjetor 2012, në Kryeqytetin e vendit, u vendos monumenti i Mbretit Zog, pikërisht në Bulevardin që mban emrin e tij, duke…

Pse u krijua Legaliteti?!

*Nga Ekrem Spahiu Me rastin e 77 vjetorit të krijimit të OKLL, 21 nëntor 1943-2020 Nga pikëpamja historike, Partia “Lëvizja e Legalitetit” e ka zanafillen që nga “Triumfi i Legalitetit”, më 24 dhjetor 1924, kur u rikthye legjimiteti i…

12 nëntor 1944/ Kur pushkatohej një gazetar!

Vrasja e korrespondentit të “Reuters” dhe New York Times, Nebil Çika, bashkë me 13 intelektualë të tjerë.. Kur Tirana po priste marshin e komunistëve që do të zbrisnin nga malet për të marrë pushtetin.... Historia tragjike e çiftit simpatik…