Avionët turq godasin kurdët; paralajmërimi i Trump për shkrirje të ekonomisë nuk ishte i mjaftueshëm

Nga Sara Carter
Paralajmërimi I fortë I Presidentit Donald Trump ndaj Turqisë në Tëitter që nëse ky anëtar I NATO do kryejë goditje në Sirinë e Veriut ndaj popullsisë kurde do ti shkrijë ekonominë duket se nuk ishte I mjaftueshëm.
Në mesditën e sotme avionët e turqisë u përgatitën të ndërhyjnë në very të Sirisë në pozicionet ku janë kurdët aleatë të shba.
Tashmë në mbrëmje avionët turq kanë kryer goditje në këtë zonë sipas raportimeve zyrtarët ameriaknë të mbrojtjes përjashtuan turqinë nga sitemi I mbrojtjes ajrore amerikane.
Në tëiter gazetari për marrëdhëniet me jashtë I televizionit public izraelit Amichai Stein shkruan: “✔@AmichaiStein #BREAKING: #avionët turq kanë kryer sulme në Semalka pikë kufitare mes sirisë dhe Irakut; artileria turke bombardon shënjestra të PKK/YPG në Malikiyah”


vendimi për të përjashtuar turqinë nga rrjeti I inteligjencës, njohjes dhe vëzhgimit amerikan, ëhstë një tregues I rëndësishëm se adminsitrata Trump beson se ankaraja do të godasë kurdët e sirisë.
Lara Seligman korrespondente e foreingpolicy ne pentagon shkruajti: “✔@laraseligman: sapo njoftohem: zëdhënësi I ministrisë së mbrojtjes konfirmoi që CAOC ka tërhequr turqinë nga urdhrat e mbrojtjes ajrore dhe ndaloi furnizimin me informacion të ISR, që do të thotë se turqia praktikisht është përjashtuar nga hapësira ajrore në kufi me sirinë”.


kërcënimi me sanksione ndaj turqisë mund të funksionojë në terma afatshkurtër por përshkallëzimi I dhunës në rajon provon që ëhstë I pamundur të ndalë avancimin e ankarasë kudnrejt fraksioneve të kurdëve në very ët sirisë. Ndërkohë që pothuajse mbarova këtë shkrim turqia nisi sulmet me avionë.
Duket se turqia ka injoruar paralajmërimet e Trump për sanksione duke krijaur një të ardhme të pasigurt për kurdët në very të sirisë, në një rajon shumë armiqësor dhe në mëshirën e grupeve ekstremiste dhe aktorëve të huaj si rusia dhe irania që kërkojnë të zgjerojnë ndikimin.
Ky përshkallëzim I dhunës I bashkuar me provat se turqia mbështeti luftëtarët e shtetit islamik si instrument kundër kurdëve gjatë luftës civile siriane, mund ta rishndërojë këtë rajon në një parajsë të sigurt për shtetin islamik dhe të ribëhet një kërcënim për sigurinë kombëtare të shteteve të bashkuara jashtë vendit dhe brënda vendit. Njëkohësisht ajo rrezikon të degjenerojë edhe marrëdhënien e gjatë të miqësisë dhe aleancën me qeverinë kurde në irak.
Në një intervistë me një luftëtar të kapur rob të shtetit islamik, Anne Speckhard dhe Ardian Shajkovci nxjerrin në pah dhe rolin e turqisë në këtë organziatë terroristereveal. Speckard është drejtor I qëndrës ndërkombëtare për studimin e ekstremizmit të dhunshëm (ICSVE) dhe ëhstë professor I asociuar I psikiatrisë në universitetin e mjekësisë të Georgetoën. Edhe Shajkovici punon me qëndrën dnërkombëtare për studimin e ekstremizmit të dhunshëm.

“në marrëdhënien e komplikuar mes dturqisë dhe isis, është e paqartë se sa kjo marrëdhënie është e drejtë dhe formale përkundër se sa mbështetje ka marrë isis nga individë privatë dhe institucione private si pasojë e sasisë së amdhe të parave që isis do të shpenzonte në turqi në rrjetin që kishte krijar brënda saj për tu furnizuar me luftëtarë, armë, dhe mjete mjekësore për aparatin e amdh të saj shtetëror. Në ccdo arst ëhstë e qartë se ccdo shtet ka nevojë për diplomatë që të negociojë marrëveshje politike me shtetet në kufi të vet. ISIS nuk bënte përjashtim nga ky rregull. Dhe këtë e mësuan studiuesit e ICSVE në shkurtin e këtij viti në intervistën 5 orë të gjatë që zhvilluan me emirin e ISIS Abu Mansour al Maghrebi, I cili deklaron se praktikisht ka qënë ambassador I ISIS në turqi.”

Sipas Abu Mansour, qeveria në ankara ka punuar nag afër me ISIS për të krijaur në rrugë të sigurt për hyrje daljet e terroristëve në siri. “fillimisht në 2013 kisha për detyrë të merresha me hyrjet e luftëtarëve nëpërmjet turqisë, por më vonë mora përsipër të gjithë operacionin, pastaj nga viti 2015 punova për marrëdhëniet me jashtë dhe marrëdhëniet me inteligjencën turke”
Për më tepër qeveria kurde dhe forcat në rajon që ndihmuan shba të mundë ISIS tashmë janë në udhëkryq duke I lëvë vunerabël ndaj rritjes së prezencës së iranit në rajon pasi janë duke kërkuar aleatë.
Trump, që u përball me kriticizzëm, paralajmëroi turqinë për të mos ndërmarrë sulme ndaj armiqve të vjetër, kurdëve. Por ndërkohë luftëtarët kurdë të SDF, ju lëshuan ushingtonit duke thënë se braktisja e aleatëve do të ketë ndikim negative në luftën kudnër fraksioneve terroriste dhe do krijojë terren për më shumë terrorizëm.
Kritikë nga të dyja anët politike, duke përfshirë këtu senatorin Lindsey Graham, janë kundër vendimit të Trump.
Graham paralajmëroi të hënë Trump se vendimi ëhstë I njëjti gabim që bëri edhe adminsitrata e Obama.
“politika e jashte Libertariane e Obama nuk e bën më të sigurt amerikën. Nëse injorimi I islamit radikal do ta bënte amerikën të sigurt nuk do të kishte një 9/11.” Shkruajti graham në Tëitter.
“nuk ka rëndësi si e komenton Trump vendimin e tij. Është ekszaktësisht ajo që bëri Obama me irakun dhe me pasoja Akoma më të mëdha ëpr sigurinë tonë kombëtare. Në ndryshim nga Obama shpresoj që trump të bëjë një rivlerësim dhe të marrë një këshillë të saktë ushtarale” tha Lindsey Graham.


Shqetësimet janë në rritje se forcat turke do të godasin popullsinë kurde në very të sirisë dhe mungesa e forcave të sigurisë do të krijojë ambientin e duhur për organizatat terroriste dhe specifikisht ashtetin islamik.