Katalonja midis indipendentizmit dhe kushtetutës

Katalonja midis indipendentizmit dhe kushtetutës

Ja nga lind kundërshtia e përjetshme A është i ligjshëm referendum i 1 tetorit? Gjykata Kushtetuese spanjolle e ka pezulluar ligjin e Parlamentit katalanas që urdhëronte referendumin e 1 tetorit. Kështu që për Spanjën nuk është i ligjshëm. Çfarë ndodh në rast fitoreje të po-së? Sipas Generalitat, rezultati është detyrues dhe i menjëhershëm. Në rast […]

Mursia, vendi i qëndresës dhe sakrificës antikomuniste

Mursia, vendi i qëndresës dhe sakrificës antikomuniste

Nga Petrit Ali Mulla 1) Vasil Dhimo Gjika,vrare ne kufi ! 2) Sotir Nikolla Konomi,vdekur ne burg politik ! 3) Kostandin Petro Vaso,vdekur ne burg politik ! 4) Vasil Koço Mello,vdekur ne burg politik ! 5) Thoma Jani Koloj,vdekur ne burg politik ! 6) Vangjel Anastas Dhjamanti,vdekur ne burg politik ! 7) Sotir Theodhori Taho,vdekur […]

Piramida e kufirit shqiptar – Prenkë Pjetër Cali (1872 – 1945)

Piramida e kufirit shqiptar – Prenkë Pjetër Cali (1872 – 1945)

Në afërsi të Lezhës (jo larg Shkodrës), në katundin Kukël (Mali i Jushit), në një shtëpi  malësore më 29 korrik të vitit 1878, babait Pjetër e nënës kreshnike Rudes, u lindi fëmija i parë “familjari bujar, piramida e kufirit shqiptar, krenarie e Kelmendit dhe e Malësisë së Madhe, atdhetari i zjarrtë, Martiri i Demokracisë: Prekë […]

Komiteti i Partisë së Beratit, në gjurmët e armikut të partisë : Arsyet e goditjes së Ymer Dishnicës nga Enver Hoxha

Komiteti i Partisë së Beratit, në gjurmët e armikut të partisë : Arsyet e goditjes së Ymer Dishnicës nga Enver Hoxha

  Nga Nuri Dragoj   Ymer Dishnica kreu Liceun kombëtar francez të qytetit të Korçës në vitin 1932 me rezultate të shkëlqyera dhe për tetë vjet studioi në Universitetin e Lionit e më pas në atë të Parisit për mjekësi (1932-1941), duke u lauruar e specializuar për patologji. ai u bë pjesë e luftës kundër […]

Ja ku buron e keqja …

Ja ku buron e keqja …

Nga Kreshnik Çollaku “Të asgjësohen pa pritur përfaqësuesin e Ministrisë, të gjitha dosjet e bashkëpunëtorëve, të përpunimeve dhe dosje te tjera që janë veçuar për asgjësim si dhe kartelat e kontigjenteve të hequr, librat e evidencës të punëtorëve operativë të hequra nga përdorimi dhe dokumenteve të përkohshme të veçuara për asgjësim të shkallës sekret, Ares […]

Daniel Pipes: Politika merkeliane e emigracionit shumë e gabuar

Daniel Pipes: Politika merkeliane e emigracionit shumë e gabuar

Zoti Pipes, ju keni shkruar se vendimi i Angela Merkel për ta hapur kufirin për mbi 1 milion emigrantë në 2015 “ka gjasa se do të shikohet si një pikë kthese në historinë europiane”. Duke qenë se jeni historian, çfarë nënkuptoni me këtë shprehje? Pres që kur evolucioni i qytetërimit europian të studiohet në të […]

Lufta e shenjtë e Europës: Si Reforma tronditi një kontinent të tërë

Lufta e shenjtë e Europës: Si Reforma tronditi një kontinent të tërë

Përpara, pas dhe gjatë reformës protestante angleze qe ajo, me shtrirje me të gjerë ideologjike, e nisur nga Martin Luteri. Ja 12 momentet kryesore të skizmës në Kishën e Perëndimit 1517 Luteri i dërgon një ankesë të fortë Papës Martin Luteri, një frat i devotshëm agostinian, që jep mësim në Universitetin e Wittenberg në Saksoni […]

UDB-ja: Shërbimi shumë sekret i Jugosllavisë

UDB-ja: Shërbimi shumë sekret i Jugosllavisë

UDB-ja është ndoshta agjencia më pak e njohur e spiunazhit e Luftës sëe Ftohtë. Ajo mbetet influente, pavarësisht shpërbërjes së vendit të cilin u formua që të mbrojë. CIA, KGB-ja, Mossadi dhe MI6 janë emra shërbimesh sekrete familjare, edhe pse pashmangshmërisht opakë, që luajtën role të mëdha në Luftën e Ftohtë. Megjithatë, midis agjencive të […]

Fëmijët e kampit të internimit (çfarosjes) Tepelenë

Fëmijët e kampit të internimit (çfarosjes) Tepelenë

Nga Simon Miraka Mbas prishjeve të mardhënieve me Jugosllavinë ne vitin 1949 të internuarit që gjëndeshin në Berat i nisën për në kampin e internimit nëTepelenë. Në këtë kamp mbërritën edhe të internuarit që gjendeshin në kampin e Krujës, tek tri rrugët e Shijakut, Cerrik, etj. Unë sapo kisha mbushur 5 vjeç. Fillimisht na vendosën […]

Ekskluzive / Sigurimi :“Eqerm Çabej me bindje naziste dhe bashkëpunëtor i shërbimit gjerman ” : Për here te pare , dosja e plotë e Sigurimit të Shtetit për akademikun e shquar

Ekskluzive / Sigurimi :“Eqerm Çabej me bindje naziste dhe bashkëpunëtor i shërbimit gjerman ” : Për here te pare , dosja e plotë e Sigurimit të Shtetit për akademikun e shquar

Është folur vazhdimisht qe shkencëtari i shquar shqiptar Eqerem Çabej është trajtuar si nj e armik nga regjimi diktatorial i Enver Hoxhës mirëpo fakti qe ai ka qene një nga njerëzit me nen kontroll nga Sigurimi i Shtetit nuk dihej me saktësi . Ne ketë material ekskluziv qe “Minerva” po e boton për here te […]

1 2 3 13